57 bin tiryaki ?acil'den kurtuldu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Şubat 2011 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dumansız hava sahası hem cebe kazandırdı hem de hastalıkları azalttı. Sigara tüketimi % 15, sigaraya bağlı hastalıklar ise % 35 geriledi. Sigara yüzünden acil servise başvuranların sayısı 165 binden 107 bine düştü

KAAN ZENGİNLİ İSTANBUL

Yaklaşık 1.5 yıldır uygulanan kapalı mekanlardaki sigara yasağının en somut yansıması sağlık harcamalarına oldu. Yasağın titizlikle uygulandığı 2010 yılında sigara tüketimi yüzde 15 azaldı. Sigaranın neden olduğu hastalıklar sebebiyle hastanelerin acil servislerine yapılan başvurular ise yüzde 35 düştü. 2009 yılında 165 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle hastanelerin acil servislerine başvururken 2010 yılında bu rakam 107 bine geriledi.

700 MİLYON PAKET AZALDI

Sigara yasasının mimarlarından olan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigaraya uygulanan yasakların tüketimi azalttığı ve bunun sonucunda sigaranın neden olduğu hastalıkların gerilediğini söyledi. Bir hastanın ortalama 70 liralık ilaç maliyetinin bulunduğuna dikkat çeken Dağlı ?Bu sayede 57 bin kişi, hastanelere 4 milyon 36 bin lira civarında para ödemekten kurtuldu. Vatandaşın hem parası hem sağlığı yerinde kaldı? dedi.

Geçen yıl sigara tüketimindeki yüzde 15'lik düşüşün 700 milyon pakete tekabül ettiğini söyleyen Dağlı ?Paket satış fiyatı ortalaması 5.25 lira seviyesinden hesaplayarak, bir yıl içerisinde 3 milyar 675 milyon lira tasarruf sağlamış olduk? dedi. Sigaraya ve alkole yapılan zamları çok yerinde bulan Elif Dağlı ?Yapılacaksa insan vücuduna zararlı tüketim ürünlerine yapılmalı? diye konuştu.

Kaçakçılığın arttığı iddiaları yalan

Elif Dağlı, kaçakçılık oranının artışı konusunda da şunları söyledi: ?Kaçakçılık, hükümetlerin sigara fiyatı düşürmesi için sigara firmaları tarafından uydurulmuş eski bir yalandır. Bu sadece kamuoyunda gündem yaratarak hükümetin üzerindeki baskıyı çoğaltmak ve fiyatların düşürülmesi yönünde baskı unsuru oluşturulmasını sağlamak amaçlı kullanılan bir araçtır. Eğer denilen yüzde 15 kaçakçılık oranı gerçek olmuş olsa sınıra muazzam bir fabrika kurmak ve TIR'ların devamlı sigara taşımaları gerekirdi.?

Zamları savundu

Fiyatların artmasının sigara içenleri bırakmaya teşvik ettiğini savunan Elif Dağlı ?Potansiyel içicilerin başlamalarını önlüyor, kullanıcıların tütün miktarını azaltmalarına sebep oluyor. 5 yılda gelen yüzde 86'lık zam insanları sigaradan uzaklaştırdı. Çok yerinde bir karar? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber